Welkom  op de about page van Presentation Profs

Hoe ben ik spreker en presentatietrainer geworden?
Dat lag niet echt voor de hand want ik was een nogal stille Fries. En Friezen zijn over het algemeen wat minder spraakzaam en minder goed gebekt als in Rotterdam, de stad waar ik nu woon. Na mijn studie zette ik, met mijn vrouw,  een uitgeverij/ontwerpstudio op.

Ik merkte al vrij snel dat een presentatie geven (onze grafische ontwerpen presenteren en onze uitgaven promoten) mij niet zo goed afging. Ik vond het vervelend om voor een groep iets te moeten zeggen en wist ook niet echt hoe ik mensen moest overtuigen of warm maken voor onze projecten.

Ik was behoorlijk zenuwachtig voor zo'n presentatie maar het lukte me meestal wel om mijn verhaal (in een heel hoog tempo) uit te storten over mijn eventueel toekomstige klanten. Daarna had ik meestal een soort katergevoel en ik besloot dat ik moest gaan werken aan mijn sprekerskwaliteiten of eerder: aan het ontbreken ervan.

Het presenteren van ons werk nam een belangrijke plaats in in ons vak. We wilden mensen overtuigen dat ze met ons in zee moesten gaan. Nou kunnen mensen enthousiast zijn over je product of dienst maar als je hen niet weet te overtuigen dat jij de juiste partij bent voor hun probleem of  hun project, dan zullen ze niet voor jou kiezen. Je moet het kunnen overbrengen. Je wilt eerlijk, enthousiast en zelfverzekerd overkomen zodat jij hen het gevoel geeft dat je weet waar je het over hebt en betrouwbaar bent.

Dus ben ik trainingen gaan volgen, boeken over public speaking gaan lezen en heb me op een gegeven moment zelfs aangesloten bij een sprekersclub. Ik maakte me de ins en outs van het sprekersvak eigen en het kwartje begon te vallen.

'Spreken in het openbaar' ging mij helemaal niet zo slecht meer af. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en ontdekte welke 'tools' ik in kon zetten bij welk publiek. Ik ontwikkelde zo mijn eigen methode en jawel... werd drie keer kampioen Public Speaking tijdens sprekerswedstrijden.

Toen ik merkte dat een succesvolle speech niet een kwestie van toeval was, maar simpelweg het resultaat van het inzetten van bepaalde 'gereedschappen', ben ik mijn trainings- en coachingspraktijk op gaan zetten.

Ik zet mijn ervaring en kennis nu in om anderen te helpen speeches en presentaties te maken die impact hebben en gebruik daarbij de hele gereedschapskist waarmee ik zelf kampioen ben geworden.

Dus als je op het gebied van spreken of presenteren geholpen wilt worden - of het nu hulp bij je presentatie is of werken aan je non-verbale speaking skills: ik kan je daar mee helpen. Stuur me een mailtje of bel me en wie weet tot ziens!

De voorafgaande jaren viel ik tijdens de presentaties halverwege al in slaap, maar dit jaar zat ik de hele avond op het puntje van mijn stoel.

- Arjen de Jong, manager Friese Poort, Leeuwarden